lauantai 11. kesäkuuta 2016

DIY scuba hame

Ajattelin tehdä tänne helpon ohjeen hameen ompeluun! :)

Ostin Eurokankaasta tällä viikolla ensimmäistä kertaa "scuba" kangasta, joka on paksua, hyvin joustavaa trikoota. Materiaaliltaan tämä on 95% polyesteria ja 5% elastaania

Kangasta voi pestä 30 asteen hienopesussa ja silittää yhdellä pisteellä.

Aina en jaksa alkaa tekemään kaavoja, joten ne on joskus helppo ottaa valmiista vaatteesta. Mustan trikoohameen olen ostanut Gina Trikoosta ja siinä on kiva malli, sillä se on edestä lyhyempi ja pitenee taaksepäin.

Tähän hameeseen tarvitset:
- Mallihameen
- Sakset
- Mittanauhan
- Nuppineuloja ja silmäneulan
- Kuminauhaa (itse käytin 2cm leveää, voi olla myös leveämpää)
- Kangasta hameen pituuden verran + saumavarat 

Tarvitset kangasta hameen pituuden verran + saumavarat. Kannattaa ottaa huomioon se, että jos kangas on leikattu vinosti, niin se voi viedä osan pituudesta. Tämän takia kannattaa ostaa aina kangasta vähän reilummin. Minulla tämä oli viimeinen jämäpala, joten jouduin lyhentämään hametta hiukan takaa alareunasta, että kangas riitti.
Kangas asetaan hulpiot vastakkain ja hame asetetaan siihen pituussuunnassa, kuten kuvassa (hulpioreunat on kuvissa vasemmalla puolella). Voit tarvittaessa silittää hameen ensin, jos se on rypistynyt, että sen saa mahdollisimman tasaisesti kankaan päälle. Katso, että sivusaumat on kohdakkain ja yläreunat myös tasaisesti.

Kiinnitä hame nuppineuloilla
ensin jokaisesta reunasta kankaaseen ja muutaman voit laittaa myös keskelle sivusaumaa, sekä ylä ja alareunaan, jos epäilet hameen liikkuvan leikatessa.

Itse jätin 1cm saumavarat, mutta alareunaan kannattaa laittaa 1,5cm. Kannattaa huomioida myös, että minkä verran hame joustaa verrattuna kankaaseen. Jos epäilet esim. scuba kankaan joustavan vähemmän, kuin hameesi niin leikkaa reilummat saumavarat, ettei tekemästäsi hameesta tule liian pieni.
Tältäpä näyttäisi leikattu hame! Irroita nuppineulat ja jos haluat etuosasta lyhyemmän, niin ota alempi kangas pois ja leikkaa etukappaleen alareunaa keskeltä lyhyemmäksi. Älä kuitenkaan leikkaa sivusaumojen kohdalta! Vain keskeltä.
Nyt voit laittaa mallihameen sivuun ja aseta etu ja takakappale oikeat puolet vastakkain. Tämän jälkeen mittaa, että molemmat sivusaumat on samanpituiset

Kiinnitä sivusaumat nuppineuloilla yhteen ja ompele/saumuroi ne. Sivusaumojen ompelun jälkeen sovita hametta, että se on sopivan kokoinen.
Kuminauhan pituuden voit mitata hameen yläreunasta. Kuminauhaan ei tarvitse jättää saumavaroja, sillä kuminauha saa olla lyhyempi, kuin hameen yläreuna. Katso, ettet venytä kangasta, kun mittaat kuminauhan pituutta. Itse leikkasin nauhan molemmista päistä vielä 1cm pois, että yläreunasta tulee tarpeeksi napakka.

Ompele kuminauhan päät kiinni noin 1cm päästä reunasta ja taita reunat samalla tavalla, kuin kuvassa, kun asetat kuminauhan hameen yläreunaan.
Kiinnitä kuminauhan saumakohta ensin hameen takaosaan, keskelle yläreunaa nuppineulalla. Kiinnitä seuraavaksi samalla tavalla kuminauhan keskiosa eteen, keskelle yläreunaa. Kuminauha ja kangas tulevat noin 1cm päällekäin. Eli tässä tapauksessa kankaan reuna on puolessa välissä 2cm leveää nauhaa. 

Kiinnitä tämän jälkeen kuminauha sivusaumojen kohdalle ja venytä nauhaa tarvittaessa tasaisesti kankaaseen nähden. Käännä sivusaumojen saumavarat taaksepäin, kun kiinnität nuppineulaa.

Neulaa kuminauha tasaisesti kaikkialta kankaaseen kiinni, ettei se pääse liikkumaan.
Kuminauha ommellaan siksak ompeleella kiinni läheltä reunaa. Tässä saa käyttää leveää siksak ommelta ja melko tiheää. Ota nuppineulat pois ajoissa, kun lähestyt niitä, ettei ompeluneula vahingoitu osuessaan niihin. 

Ompele alku ja loppuompeleet päällekäin, ettei sauma purkaudu. Pujota silmäneulalla langanpätkät kankaan nurjalle puolelle ja leikkaa lyhyemmäksi.
Tätä ei ole pakko tehdä, muttä se auttaa kuminauhaa pysymään kankaan sisäpuolella. Käännä kuminauha kangaan nurjalle puolelle ja kiinnitä se sivusaumojen vierestä nuppineuloilla. 

Tämän jälkeen ompele oikealta puolelta, sivusauman päältä kuminauha kiinni tavallisella ompeleella, voit ommella sen edestakaisin koko matkalta. Siisti halutessasi langat silmäneulalla kuminahan alle piiloon.
Lopuksi on jäljellä enää hameen alareuna. Scuba kangas ei purkaudu, eikä vaadi huolittelua, joten helman voisi jättää periaatteessa kokonaan kääntämättä.

Itse halusin tästä kuitenkin siistin, joten käänsin helman 1,5cm nurjalle puolelle ja ompelin kapealla siksak ompeleella oikealta puolelta. Voit tehdä tämän myös nurjalta puolelta, jos olet epävarma missä reuna kulkee. Muista kääntää sivusaumojen saumavarat taaksepäin myös helmasta!

TADAA, meillä on nyt valmis hame! Toivottavasti tästä ohjeesta on jollekin apua ja kertokaa ihmeessä, jos olette tällä tehneet, että kuinka onnistui. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti