maanantai 30. marraskuuta 2015

D-C-Fix

Tiedättekö mitä on dc - fix? No en minäkään tiennyt ennen tätä vuotta! Se on käytännössä liimapintaista kontaktimuovia, jolla on perinteisesti päällystetty mm. koulukirjoja. Tällä voi päällystää monia erilaisia pintoja ja muuttaa jopa huonekalujen värit, jos entinen ei miellytä. Näitä on monissa eri väreissä ja kuvioissa, joita myydään useissa kodintarvikekaupoissa, kuten Prisma, Carlson, Etola, Bauhaus jne. Ostin oman leopardikuvioisen fixin Etolasta. Näitä saa muutamaa eri kokoa, mutta itselleni riitti pienin, eli 45x200cm rulla. Hinta: 8,60€

Ohjeita tämän laittoon löytyy tarvittaessa lisää netistä ja ideoita voi hakea vaikka Facebookista "Dc-fix / Kontaktimuovi Tuunaajat" - ryhmästä, suosittelen! Kannattaa kuitenkin käyttää omaa järkeä, että mitä alkaa näillä fixailemaan. Itse pidän perussääntönä, etten laita kovalla kulutuksella olevalle pinnalle, kuumille, kastuville, tai paljon puhdistusta vaativille pinnoille. Jotkut on vedelleet näitä huoletta mm. kylpyhuoneeseen tai keittiön lavuaarin viereen ja sitten onkin ihmetelty, kun alkaa home haisemaan. Muovi on kuitenkin muovia, eikä se hengitä, joten kosteus voi kerääntyä sen alle reunoista. Alle jäävän pinnan tulee siis olla puhdas ja kuiva, joten kannattaa pyyhkäistä ainakin pölyt ja likatahrat pois ennen fixailua. Vuokralla asuvien kannattaa kysyä vuokranantajan lupa asuinhuoneiston muutoksiin. Pinnoilta poistettu fixi voi viedä esim. maalatusta huonekalusta maalipintaa mukanaan, joten kannattaa tarkoin harkita mihin tätä laittaa.

Lisäksi piti saada hieman blingiä ja ostin Biltemasta strasseja, jotka on yhtenä suurena levynä ja siitä voi leikata vaikkapa nauhaa ja laittaa valmiin liimapinnan avulla johonkin koristeeksi. Hinta: 7,99€
Fixin takapuolella on ruudukko, jonka avulla on helpompi mitata ja leikata suorat kappaleet. Leikkaamiseen voi käyttää myös mattoveitseä, jos se tuntuu helpommalle. Saksillakin tämä onnistuu.
Kaapissa oli tyhjillään metallipurkki, jolla ajattelin harjoitella fixin laittoa. Luulin ensin, ettei mulla riitä hermot tuon muovin laittamiseen, mutta tämä oli yllättävän helppoa! Valitaan ensin aloituskohta ja vedetään aluspaperia vähän kerrallaan pois, kun liimapintaa asetetaan paikalleen. Kannattaa katsoa, että muovi lähtee kulkemaan suorassa linjassa, mutta tätä voi joskus myös hieman korjata ja venyttää. Ainakin tuo kuviollinen on sen verran paksua, ettei siihen jää helposti ilmakuplia tai ryttäänny. Minä painelin tämän ihan vain käsin kiinni, mutta jotkut ovat käyttäneet esim. lastaa tai nihkeää rättiä apuna kiinnittämisessä. Pyöreisiin kulmiin ja kulmiin ylipäätänsä voi käyttää hiustenkuivaajaa, että muovin saa venytettyä tai asetettua paikalleen.
Tässä vielä purkista ennen ja jälkeen kuvat, eikö tullutkin hieno! Kruunun sommittelu vaati hieman näppäryyttä, kun osa timanteista on kiinnitetty yksitellen paikalleen.
Purkki päätyi lopulta minun meikkisiveltimien telineeksi. Kyllä nyt kelpaa meikkailla, kun siveltimet löytyy helposti.
Saippuapullo koki myös uudistuksen, mutta siivousfriikkinä hieman epäilyttää, alkaako lika ja kosteus kerääntyä muovin alle, joten täytyy seurailla tätä ja poistaa muovi tarvittaessa.
Tämä Amanda B:n metallialunen kaipasi tuikkukippoihin hieman extra blingiä ;)

Sen verran sanon vinkkinä, että ainakin minulla oli noissa strasseissa huono liimapinta ja kaikki kiinnittämäni meinasi lähteä repsottamaan irti saumakohdista. Jouduinkin lopulta kuumentamaan ne kaikki hiustenkuivaajalla ja painelemaan uudestaan paikalleen. Sen jälkeen kaikki on pysyneet kiinni.

Joko innostuitte tästä yhtä paljon, kuin minäkin? Jatkoa tälle on vielä myöhemmin tulossa! :D

The same in English:

4 kommenttia:

 1. Purkista tuli hieno. Mä pian päällystäisin koko kämpän jos saisin tollasta leopardikuvioista dc-fixiä käsiini, niin ehkä parempi jättää hankkimatta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tämä on yllättävän mukavaa tekemistä. Itsekin pelkäsin, että koko kämppä on kohta vuorattuna leopardilla ja timanteilla :D

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos! Näitä on tulossa vielä myöhemmin lisääkin, jää seuraamaan ;)

   Poista